Certyfikat BRC – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć
22 lipca 2025
Aktualności o fleksografii Fleksografia na Świecie Fleksografia ogólnie Fleksografia w Polsce Fleksograficzne trendy Informacje o druku
Czy zauważyłeś, że chętniej wybieramy produkty atestowane i certyfikowane? Certyfikat to gwarancja, że mamy do czynienia ze zdrowym i bezpiecznym dla organizmu wyrobem. Każda polska firma, powiązana z przemysłem spożywczym – czy to poprzez produkcję, przetwarzanie, pakowanie bądź sprzedaż – pragnie spełnić powszechne normy w zakresie bezpieczeństwa żywności. Jeden z najważniejszych globalnych standardów bezpieczeństwa żywności to certyfikat BRC. Jak wygląda wdrożenie standardu BRC i proces certyfikacji BRC? Jakie są wymagania BRC Food Standard, BRC Global Standard for Packaging Materials i BRC ogółem? W tym artykule przedstawimy Ci w pigułce najważniejsze informacje o normie BRC Global Standards.
Co zawiera norma BRC? BRC Food Standard – opis
Norma BRC obejmuje cały łańcuch dostaw żywności – nie tylko produkcję żywności, ale też magazynowanie, pakowanie, dystrybucję. Uwzględnia nawet, jakiego rodzaju są opakowania i etykiety na produkty spożywcze. Zgodność z normą BRC zaświadcza o wysokim poziomie bezpieczeństwa i wykonania danego produktu w całym procesie produkcji i dostarczania żywności.
Globalny BRC Standard jest skierowany dla każdej firmy działającej w branży spożywczej. Konsument zazwyczaj najczęściej styka się z wymogami dotyczącymi producentów żywności (BRC Food). To jednak niejedyny obszar, który podlega pod certyfikację BRC. Wyróżniamy także normy i standardy dla:
- producentów opakowań i etykiet (BRC Packaging Materials),
- operatorów logistycznych (BRC Storage & Distribution),
- producentów wyrobów gospodarstwa domowego i kosmetyków, a także innych produktów niebędących żywnością ani opakowaniami (BRC Consumer Products, BRC CP).
Każda z tych norm stanowi ramy dla producentów w sektorach związanych z żywnością. Pomagają w utrzymaniu wysokich standardów bezpieczeństwa i jakości – tylko po prostu w innych obszarach działalności.
Co to jest certyfikat BRC Food Standard?
Certyfikat BRC Food Standard to międzynarodowa norma dotycząca bezpieczeństwa żywności. Została opracowana w 1998 roku przez Stowarzyszenie Brytyjskich Sprzedawców Detalicznych (British Retail Consortium). BRC Standard był regularnie uaktualniany przez ostatnie dwie dekady. Najnowsza, ósma aktualizacja nastąpiła w 2018 roku. BRC Food Standard najpierw dotyczył tylko brytyjskich producentów żywności, ale dość szybko objął także międzynarodowy rynek detaliczny i spożywczy. Został standardem globalnym.
System BRC łączy w sobie kilka wymogów: ISO 9000, HACCP, GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) i GHP (Dobra Praktyka Higieniczna). Określa także wytyczne, zalecenia i wskazówki dla firm z przemysłu spożywczego – w szczególności hipermarketów i przedsiębiorstw dostarczających produkty pod własną marką.
Kogo obowiązuje standard BRC Food?
Podsumowując dotychczasową wiedzę: norma BRC Food Standard jest przeznaczona dla każdego producenta żywności, który chciałby potwierdzić zgodność swoich działań z najlepszymi praktykami w zakresie bezpieczeństwa i jakości produkcji pokarmów.
Certyfikacja BRC Food Standard – wymagania i cele
BRC Food Standard dotyczy bezpieczeństwa żywności. Obejmuje produkcję, przetwarzanie i pakowanie produktów spożywczych. Norma jest każdego producenta żywności, który chciałby potwierdzić zgodność swoich działań z najlepszymi praktykami w zakresie:
- bezpieczeństwa przy produkcji pokarmów,
- zarządzania jakością,
- zgodności z wymaganiami prawno-regulacyjnymi.
Norma BRC Food Standard składa się z siedmiu rozdziałów, które obejmują takie zagadnienia, jak:
- zobowiązania w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- systemy zarządzania firmą,
- sposoby zabezpieczenia produktu przed zanieczyszczeniem,
- sposoby zarządzania personelem i szkoleniami,
- kontrolę produktu.
BRC Global Standard for Packaging Materials – podstawowe informacje
Norma BRC Packaging Materials (inaczej: BRC Global Standard for Packaging Materials, BRC GS PM, BRC IOP) została opracowana w 2001 roku w Wielkiej Brytanii przez – a jakże! – British Retail Consortium. Miała być odpowiedzią na rosnącą potrzebę zapewnienia bezpieczeństwa produkcji opakowań do żywności – zarówno pod kątem działań produkcyjnych, jak i magazynowania, dystrybucji czy marketingu.
W 2019 roku standard BRC Packaging Materials przeszedł gruntowną nowelizację – zaktualizowano nie tylko wymagania, ale i identyfikację wizualną, wprowadzając markę „Brand Reputation through Compliance Global Standards”. W kwietniu 2025 roku rozpoczęła 7. edycja (7. nowelizacja) BRC Global Standard for Packaging Materials, co wiąże się z różnymi nowościami.
BRC Global Standard for Packaging Materials – kiedy warto starać się o certyfikację?
BRC Packaging Materials obejmuje producentów kilka grup:
- Producenci opakowań do bezpośredniego kontaktu z żywnością – np. wyrobów ze szkła, papieru, drewna, aluminium, tworzyw sztucznych (np. PVC, PP, PE, PET) czy materiałów recyklingowanych. Bezpośrednie przykłady to: folie, tace, butelki, puszki etc.
- Producenci opakowań do pośredniego kontaktu z żywnością, takich jak: kartony z tektury, opakowania zbiorcze, etykiety, naklejki.
- Producenci komponentów opakowaniowych, w tym: farb, klejów.
BRC Packaging Materials zyskał uznanie – jako pierwszy ze standardów do opakowań żywności – od Global Food Safety Initiative (GFSI), stając się stając się światowym odniesieniem w obszarze bezpieczeństwa pokarmów oddanych do masowej dystrybucji.
BRC Packaging Materials – wymagania i cele
Norma BRC Packaging Materials koncentruje się na bezpieczeństwie opakowań i etykiet do żywności. Obejmuje:
- zobowiązania i zasady ogólne,
- zarządzanie systemem, zasobami, produktem, procesem i środowiskiem,
- produkcję i dostarczanie opakowań,
- skład, projekt, produkcję produktów z branży opakowaniowej,
- kontrolę jakości.
Celem certyfikatu BRC Packaging Materials jest zagwarantowanie bezpieczeństwa i zgodności opakowań, które mają bezpośredni kontakt z żywnością. Podkreśla on także utrzymanie wysokich standardów w zakresie jakości, bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju.
Firmy produkujące opakowania czy etykiety ekologiczne również poddają się audytom. Dążą do uzyskują certyfikatu BRC, który zaświadcza o zgodności z wymaganiami normy BRC Packaging Materials.
Wymagania BRC Food Standard i BRC Global Standard for Packing Materials – wspólne ujęcie
Znamy już wymagania do certyfikacji BRC Food Standard i BRC Global Standard for Packing Materials – odrębne dla każdej z kategorii. Teraz spróbujemy wyróżnić wspólne, jednakowe dla nich wymogi.
Na początek różnice:
- Certyfikat BRC Food Standard reguluje najważniejsze kwestie związane z wytwarzaniem, przetwórstwem i sprzedażą artykułów spożywczych.
- Certyfikat BRC Packaging Materials zapewnia solidne standardy dla wszystkich producentów opakowań, pomagając im w produkcji bezpiecznych materiałów opakowaniowych oraz efektywnym zarządzaniu jakością produktu – aby spełnić wymagania klientów, a jednocześnie zachować zgodność z prawem
Teraz podobieństwa: zarówno BRC Food Standard, jak i BRC Packaging Materials, działają na podstawie podobnych kryteriów – określają one szczegółowe wymogi, jakie musi spełnić firma, by uzyskać któryś z certyfikatów BRC. Oba standardy bazują na podobnych filarach, ale znacząco różnią się zakresem zastosowania oraz specyfikacją ryzyk. Najprostszy przykład:
- BRC Food Standard wykorzystuje HACCP, natomiast BRC Packaging Materials opiera się na HARA – systemie oceny zagrożeń specyficznych dla materiałów i komponentów opakowaniowych.
BRC Food Stardard i BRC Global Standard for Packing Materials – podstawowe kryteria klasyfikacji
Kluczowe obszary to:
- Zarządzanie systemem jakości i bezpieczeństwa żywności – stworzenie dokumentacji czy zapisów procedur. Wskazane jest duże zaangażowanie kierownictwa i ciągłe doskonalenie działań.
- Programy wstępne i HACCP/HARA – opracowanie planu bezpieczeństwa żywności HACCP (analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, wykorzystywana w BRC Food Standard) bądź analizy zagrożeń i oceny ryzyka dla opakowań HARA. Ponowne sporządzenie szczegółowej dokumentacji.
- Standardy obiektów – opracowanie zasad higieny oraz warunków przechowywania i sposobów pakowania produktów.
- Kontrola produktu – opracowanie specyfikacji produktów, a także regularne testowanie i kontrola składników. W przypadku BRC Food Packaging Materials dochodzi tutaj nadzorowanie etykietowania i kontrola opakowań.
- Kontrola procesu – przygotowanie planu nadzorowania procesów i wyrobów, a także ustalenie sposobów zarządzania procesami produkcyjnymi i kontrola ich zgodności.
- Personel – przeszkolenie pracowników z zakresu stosowania wytyczonych norm, tj. higieny osobistej (mycie i dezynfekowanie, zabezpieczanie, odpowiednia odzież robocza).
Firma ma obowiązek stałej kontroli wszystkich wykonywanych zadań oraz wytwarzanych produktów.
Jak uzyskać certyfikaty BRC?
Przedsiębiorstwo dba o bezpieczeństwo żywności, zgodnie z wytycznymi instrukcji BRC – to już wiemy, i co dalej? Nadchodzi czas na certyfikację, czyli niezależny audyt BRC, przeprowadzony przez wybraną akredytowaną jednostkę certyfikującą (audyt jest niemal identyczny dla BRC Food Standard, jak i BRC Packaging Materials). Proces certyfikacji BRC składa się z takich kroków, jak:
- Audyt wstępny – audytorzy dokonują wstępnej oceny, czy procesy produkcyjne w danej firmie spełniają wymagania BRC, a jeśli tak – to w jakim stopniu.
- Audyt certyfikacyjny – oddelegowani eksperci analizują zgromadzoną dokumentację pod kątem zgodności z normą BRC Standard. Audytorzy realizują inspekcje w siedzibie firmy, obserwują procesy produkcyjne i przeprowadzają wywiady z personelem.
- Wydanie werdyktu – audytorzy wydają ostateczną decyzję (w postaci raportu), czy wszystkie procesy w firmie są funkcjonalne i spełniają wymagania standardu BRC.
Pamiętaj: ostateczna decyzja to nie wszystko. Firma, której przydzielono certyfikat BRC, jest zobligowana do corocznych inspekcji wewnętrznych. Ponowne weryfikacje obejmują dokumentację ciągłych procesów doskonalenia.
Korzyści z wdrożenia BRC Food i BRC Global Standard for Packing Materials
Posiadanie certyfikatu BRC Standard to jednoznaczne potwierdzenie wysokich standardów bezpieczeństwa żywności (BRC Food Standard) bądź wysokiej jakości opakowań, etykiet do żywności (BRC Packaging Materials).
Najważniejszą zaletą certyfikacji jest zwiększenie zaufania konsumentów, klientów biznesowych, dostawców i jednostek kontrolujących do danego producenta żywności/opakowań i jego wyrobów.
Nierzadko obserwuje się realny wzrost konkurencyjności firmy na rynku międzynarodowym. Wynika to z łatwiejszego dostępu do nowych rynków i klientów zagranicznych – szczególnie tych, którzy wybierają jedynie takich potencjalnych dostawców, którzy mogą się pochwalić certyfikatem BRC.
Inne korzyści to: poprawa efektywności operacyjnej w firmie (minimalizacja błędów i strat) oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia niezgodności produktu, ewentualnej odpowiedzialności za wadliwy wyrób (dzięki udokumentowanemu spełnieniu standardów bezpieczeństwa), a także innych ryzyk prawno-regulacyjnych związanych z produkcją żywności.
Nie tylko BRC Global Standard. Inne certyfikaty
Certyfikat BRC Food Standard nie jest jedynym, który podkreśla wiarygodność danego przedsiębiorstwa zajmującego się żywnością i omawia jakość produktów spożywczych. Polskie firmy cenią sobie kilka norm (ISO 22000, IFS czy normy GFSI) oraz Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Każda firma działająca w branży spożywczej dąży do tego, by zdobyć jak najwięcej certyfikacji – (uwaga: nie byle jakich, tylko tych najwartościowszych w danym sektorze). Jakiś czas temu nasza drukarnia fleksograficzna Atria dołączyła do grona szczęśliwców, którzy uzyskali prestiżowy certyfikat BRC Packaging Materials – to potwierdzenie restrykcyjnych wymagań stawianych producentom opakowań do żywności. Aktualnie w Atria spełniamy restrykcyjne wymagania stawiane producentom opakowań do żywności i stale podnosimy jakość naszych usług w trosce o bezpieczeństwo konsumenta.
Podsumowanie
Certyfikaty BRC Food Standard i BRC Packaging Materials pomagają firmom z branży spożywczej wyróżnić się na konkurencyjnych rynkach międzynarodowych oraz zapewniają wyższy standard bezpieczeństwa żywności. Nie jest to jednak must have w Polsce, choć warto się o niego postarać. Drukarnia Atria może pochwalić się wysoką jakością etykiet produktowych, które spełniają wiele standardów bezpieczeństwa żywności. Masz pytania? Interesuje Cię któraś z naszych etykiet? Skontaktuj się z nami, by dowiedzieć się więcej o naszych produktach i działalności.