przetargi
Pokaż dane kontaktowe

Bezpłatny wzornik

Blog

Atria Polska – świat druku fleksograficznego , miejsce gdzie dowiecie się co to jest drukarnia fleksograficzna , druk fleksograficzny, jak wyglądają różne procesy w drukarni flekso, dlaczego nie zawsze używa się folii, jak dobierać papier do projektu ekologicznych, zapraszam do śledzenia wpisów.

Co powinny zawierać etykiety spożywcze?

7 sierpnia 2023

Aktualności o fleksografii Fleksografia ogólnie Fleksograficzne trendy Informacje o druku

Etykieta produktu spożywczego to dla wytwórcy istotny element strategii marketingowej – ma wyróżnić produkt na półce sklepowej i zachęcić do jego kupna. Dla potencjalnego klienta poza względami estetycznymi etykieta żywnościowa pełni jednak głównie funkcję informacyjną. Jeśli wczytujemy się w nią jako klienci, najczęściej robimy to po to, by poznać skład produktu czy miejsce lub datę jego produkcji. Przy użyciu etykiety spożywczej wytwórca powinien dostarczyć zainteresowanemu klientowi wszystkich podstawowych danych dotyczących produktu – określają to konkretne regulacje prawne. Jakie informacje muszą zostać zawarte na etykiecie, by ta spełniała wymogi formalne i równocześnie była atrakcyjna wizualnie?

Etykietowanie żywności – jaka podstawa prawna?

Zasady etykietowania wszystkich produktów wprowadzonych do obrotu na terenie Polski i Unii Europejskiej reguluje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Dokument ten jest dostępny online – każdy zainteresowany może znaleźć w nim szczegółowe informacje, dotyczące tego, jakie dane powinna zawierać każda etykieta spożywcza. Przedsiębiorcy niestosujący się do tych zaleceń prawnych muszą liczyć się z karami finansowymi. Jak wiadomo – nieznajomość prawa szkodzi – dlatego też zachęcamy do zapoznania się z zasadami etykietowania żywności.

Etykieta żywnościowa – zasady ogólne

Zanim przejdziemy do obowiązkowych informacji szczegółowych, poświęćmy chwilę ogólnym zasadom etykietowania. Otóż producenci samych opakowań, a zwłaszcza projektanci etykiet żywnościowych powinni pamiętać, że informacje na nich zawarte nie mogą wprowadzać odbiorcy w błąd, muszą więc być zrozumiałe, nieusuwalne i czytelne. Takie działania umożliwią potencjalnemu klientowi świadomy wybór odpowiedniego produktu. Co to jednak oznacza w praktyce?

co zawieraja etykiety spozywcze

Wszystkie niezbędne informacje na etykiecie spożywczej powinny być napisane łatwym, przystępnym językiem. Jeśli dany produkt został wprowadzony do sprzedaży w Polsce, etykieta powinna być znakowana w języku polskim. Regulacje dopuszczają używanie nazw w językach obcych (produktów importowanych), jednak ważne, by nazwa ta nie wprowadzała odbiorców w błąd.

Co musi zawierać etykieta żywnościowa?

Choć w kwestii umieszczenia na etykiecie logotypu marki czy wyboru koloru lub kształtu samej etykiety producent ma właściwie pełną dowolność, istnieje szereg informacji, które muszą znaleźć się na każdej etykiecie spożywczej.

z czego sklada sie etykieta

Należy pamiętać, że przepisy wyróżniają również środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Są to produkty, które charakteryzują się specjalnym składem lub sposobem przygotowania i przez to różnią się od tych powszechnie stosowanych lub też zostały wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych. W ich przypadku etykiety żywieniowe powinny zawierać informacje na temat szczególnych cech dotyczących składu produktu lub specjalnego procesu produkcji, który nadaje środkowi szczególnych wartości żywieniowych, dostępnej wartości energetycznej, zawartości węglowodanów, białka i tłuszczu w 100 g lub 100 ml produktu oraz – w odpowiednich przypadkach – w określonej porcji produktu proponowanej do spożycia.

Kto odpowiada za etykietę spożywczą?

Ten temat również reguluje wspomniane rozporządzenie nr 1169/2011. Za etykietę żywnościową i wszystkie kwestie z nią związane, a więc kompletność zawartych na niej informacji, czytelność czy przejrzystość druku odpowiada podmiot wprowadzający dany produkt na rynek spożywczy. Jeśli podmiot ten nie prowadzi swojej działalności na terenie Unii Europejskiej, odpowiedzialność przechodzi jednak na importera danego środka żywnościowego. W tym wypadku powinien on pamiętać o konieczności zapewnienia tłumaczenia oryginalnych informacji i zmodyfikowania ich w taki sposób, by pasowały do wymogów rynku docelowego.

Jakość druku a efekt finalny

O ogólnej jakości oraz formalnej poprawności każdej etykiety żywnościowej będzie więc decydował projekt graficzny i decyzje producenta lub importera w tym zakresie. W kwestii jej wykonania, a więc i finalnego efektu, kluczowe znaczenie będzie miała jednak jakość samego druku. Podmioty odpowiedzialne za produkcję etykiety powinny więc zadbać o współpracę z profesjonalnym i doświadczonym partnerem biznesowym. W drukarni Atria od wielu lat zajmujemy się drukiem różnego rodzaju etykiet produktowych – szczegóły dotyczące projektowania i drukowania etykiet spożywczych nie są nam obce. Skontaktuj się z nami – chętnie odpowiemy na twoje pytania, doradzimy w kluczowych kwestiach i zaproponujemy optymalne rozwiązania.

zobacz starsze wpisy >